ÄNTLIGEN

Idag har det vart en dag med en hel massa regn och tråkväder...
och jag har spenderat största delen av dagen  med att kolla på film, eftersom det regnat vill man inte göra annat..

men när jag sitter där så får jag ett sms av Helene, min kompis Idas mamma, som skriver att hon har med sig mitt skötbord åt mig :D som jag väntat på detta skötbord :D

så jag fick gå till grannen och frågade om jag kunde få lite bärhjälp eftersom det var för tungt för att helens karl skulle kunna bära in det själv, och det fick jag :)

så de två bar in skötbordet, som nu står på plats:)
skönt med bärhjälp när varken jag eller Helene får bära tungt, så hela dagen har jag skurat skötbordet och dammsugit ur det ordentligt eftersom det har stått i mammas garage en längre tid, så måsta det rengöras:)

jag har även fyllt det med tvättlappar, våtservetter och blöjpaket, så nu är det bara babyn som fattas :)

äntligen är allt fixat och tack Helene och Ove för att ni körde hit skötbordet åt mig<3

bild kommer jag lägga upp på måndag när jag kommer hem, ska på annsjön i helgen oh sen ska jag sova hos mormor på söndag i och med att jag sa på möte på måndag å sen ska jag till tandläkaren, dessutom vill jag att skötbädden sa ligga på plats när jag tar kort på bordet.

nu väntar sängen på mig. godnatt alla :)

9 dagar kvar till BF<3 hoppas mammas hjärta vill komma ut snart<3<3

vart sugen på nytt recept

Hittade ett recept i hemköpsbladet som jag tänkte prova på nån gång.


HÖSTÄPPLEN  MED VIT CHOKLAD

4 port 30 min

8 äpplen
1 vaniljstång
1 citron
1 dl socker
1/2 msk kanel
1 msk honung
1 msk smör
2 digestive kex
100 g färskost
100 g vit choklad
1 dl matlagnings yoghurt.


GÖR SÅ HÄR:

1. Skala och tärna äpplerna. koka 6 av dem med delad vaniljstång,
saft och finrivet skal av citron samt socker till
en god kompott.
2. Stek restrerande äpplen med kanel,honung och smör.
3. Blanda hälften av de stekta äpplena med digestive kex
och lägg i botten på fyra glas.
Vispa färskost och äppelkompott. fördela i glasen och ställ i kyl.
4. Smält choklad och blanda med yoghurt.
Toppa glasen med vit chokladyoghurt och ställ kallt.
vid servering, lägg på resten av de stekta äpplerna.

visst lät det gott?
det måste man absolut prova :)

hittade ingen bild men det får gå ändå :)

Gravid vecka 39

Barnet

Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.

Vikt 3 450 gram.

 

Mamma

Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.

 

Vila!

Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.
han kan verkligen sjunga :)

synd att denna kille hoppade av idol :(
Han kunde verkligen sjunga
här kommer hans audition låt

snart ligger mammas skrutt här i <3

snart kommer mammas lille skrutt ligga i denna fina säng<3<3Gravid vecka 38

Barnet

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

Vikt 3 200 gram.

 

Mamma

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Den allra sista tiden brukar de blivande föräldrarna ägna tid åt att ”boa”. Städa, pyssla, gå igenom lådor och garderober. Samtidigt som detta är ett förberedelsearbete blir det också en bearbetning av det förgångna.

 

Navelsträngen runt halsen

Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.
dagens efterrätt<3

Kände att idag kan ja unna mig lite efterrätt så dagens efterrätt bli chokladpudding .D mums <3<3

barnmorskan

Godmorgon alla:)
Idag  står barnmorskan på schemat, men frågan är hur jag ska palla gå dit jag som har så ont att jag knappt kan gå:/ men måste man så måste man, oxå vill jag ju se hur min lillskrutt har det där inne i magen, hur hjärtat slår, hur mycket magen vuxit o.s.v
men om det är som det ska och babyn kommer på det angivna datumet så har jag bara 2 gånger till att gå dit...

konstigt att veta att jag snart inte kommer bära barnet i magen mer:´) men ack så underbart :)

nu ska jag äta lite frukost en ta itu med lite tvätt och sen ska man åka:) så idag blir det fullt upp :)dåligt väder, foglossning och sendrag...

Usch vilken söndag vi har haft...
dåligt väder och halv mörk i stort sett hela dagen...
å inte blir det bättre av att man har foglossning så att man knappt kan gå:(
men bor man själv utan någon som kan göra saker hemma så har man inget annat val...
Jag älskar min lägenhet  och älskar att hålla den ren å snygg, men det är svårt att görra det hela tiden nu när man har ont, så det ser ut lite hur som helst här hemma nu ;)

igår när jag var på affären och handlade lite småsaker som jag saknade hemma, så fick jag plätsligt sendrag på insidan av låret, och jag börjar undra om det ska vara så, är det normalt att man kan få sendrag i slutet av graviditeten?

nu börjar jag frstå vad dom menar när dom säger att dom sista dagarna å veckorna under graviditeten går långsamt, men det beror nog på att man inte kan göra samma saker som innan eller i början av graviditeten, men trots det njuter jag i fulla drag av min graviditet :)

anledningen till att jag är så dålig på att blogga är för att jag är så trött om dagarna :) men det kommer bli bättre :)kärt återseende.

var på möte idag i stan, och när jag är på väg därifrån så ringer jag en kompis jag inte träffat på ett helt år och får höra att hon sitter i ljusdal på busstationen och skulle åka till hudik senare, så då träffade jag min kompis Elin:)
Det var jätte kul att träffa henne igen, och vi gick på TEWES i san och fikade och pratade och skrattade :)

Hon hade en kompis med sig oxå, tess tror jag hon hette, en jätte trevlig tjej verka hon vara iallafall:)
dom skulle jobba på hudikmarknaden imorgon och resten av helgen:)

den skulle man vilja gå på, men jag har fått sån foglossning så jag kommer inte orka gå på den, men jag ska ändå in till stan på lördag eftersom jag och de två andra tjejerna som återstår i mammagruppen, LInda och Jennifer ska på studiebesök på förlossningen, och träffa förlossningssköterskan och se vart vi ska hålla till och sånt så det ska bli intressant:)

men iallafall så var det roligt att träffa Elin, hon är ju som sagt var en utav mina absolut närmaste vänner, ch vi har då iallafall känt varandra i 12 år, så det är lång tid:)

henne vill jag träffa mer innan hon åker hem till sveg igen :)kvällens idolfavorit

jag kollade för 2 timmar sedan på idol, och jag tänkte att det blir säkert lika många misslyckanden som förra året, men medans jag satt där oh kollade så kom det in en hel del bra folk som kunde sjunga förvånantsvärt nog...
Det var betydligt många fler som gick vidare i kvällens program än förra året hela 16 stycken.

Men det roliga med idol auditions är att se folk göra bort sig, och på så sätt göra bra tv av det hela:)

men det roliga ikväll var att jag kom på att utseendet kan spela oss ett spratt ibland, som te.x ikväll när jag sitter där och tittar, så kommer det in en kille, en helt vanlig kille som jobbar som bingovärd, och jag tänker att, men kan han verkligen sjunga, för den killen såg inte mycket ut för världen,
så jag satt och förberedde mig på värsta floppen.

Men sen sätter killen igång och sjunger och dessutom en helt egenskriven låt.
helt fantastiskt,
snacka om att utseendet kan lura en ibland.

så det var min idolfavorit ikväll,
men det var en till som jag också vill sätta som idolfavorit.
en tjej  som blev anmäld till idol av sin egen syster, en tjej som inte hade tagit en enda sånglektion i hela sitt liv, som var själv lärd, och hon blev förd till idoljuryn md hörlurar och ögonbindel, för att hon varken skulle se eller höra någonting alls, tänk vilken chock det måste vara när man tar av sig ögon bindeln och upptäcker att man står öga mot öga med självaste idoljuryn.

Men det är inte det som gör att jag sätter henne som kvällens favorit, utan det är det här med att hon kommer dit med ögonbindel, vet inte vad som väntar när hon tar av den, hon borde vara jätte nervös, men hon tar gitarren i sina händer och levererar en egen låt, med en sådan fantastisk sång röst att man blir rörd, hon bara måste gå hela vägen..

tyvärr hittade jag inga youtube klipp med dessa två men ni som sett kvällens progarm vet ändå vilka jag menar.
nu väntar min säng på mig, jag ska ju upp och tvätta imorgon.

godnatt på er<3<3Gravid vecka 37

Barnet

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.

Vikt 3 kg.

 

Tvillingar

Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Mamma

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn.

 
ny vecka igen...

Jaha så var det måndag igen...
inte klokt vad fort tiden går, man trodde ju att den skulle sega sig fram nu undergraviditeten, men tvärtom så har den rusat fram likt ett ånglokomotiv.
Ja, man fattar ingenting, snart har man en lillskrutt hemma, så då blir ingenting tråkigt.

idag står barnmorskan på schemat och sen ska jag hem och ta det lungt med en kopp te och limpsmörgåsar, för det är ju så tråkigt väder hemma. oh eftersom barnmorskan sagt att jag måste vila myket så tänker jag ta tillfället i akt.

Till frukost idag serveras iberhavregrynsgröt här hemma mums säger jag bara :)
det är bland det godaste jag vet :)
nä bäst man äter frukost och klär på sig och sedan går till bussen för färd mot ljusdal,

hej hej så länge :)chokladsugen

Nu är jag så fruktansvärt sugen på choklad så jag måste bara ha lite oxå behöver jag komma ut och rör lite på mig :)