Gravid vecka 27

Barnet

Nu är det lättare att mäta barnets fulla längd inklusive benen. Barnet är cirka 30 centimeter i sin fulla längd. Barnets ögon öppnas efter att ha varit stängda en tid. Det övar att öppna och stänga ögonen. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig. Nu är överlevnadschansen stor om barnet skulle komma ut för tidigt.

Vikt 1 kg.

 

Mamma

Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar barnet spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur barnet "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Hittills har det ändå varit ganska bekvämt med en rund liten mage och en bebis som inte buffar till allt för hårt mot revben och insidan av magen.

Klåda

Det är inte ovanligt att gravida drabbas avklåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden eller kanske lider du av vätskebrist. 
I allvarliga fall kan klådan bero på förhöjda levervärden orsakade av graviditeten. Berätta för barnmorskan om din klåda så kan hon hjälpa dig med eventuell behandling.

 
hektisk dag...

Idag må jag säga att det har vart en hektisk dag :P
Dagen började klockan 10.00 i tvättstugan när jag tvätade och sen när jag nästan var klar så ringer folk å säger att jag måste skriva in mig på arbetsförmedlingen, så det var bara at gå till grannen Ulla, ge henne en nyckel till lägenheten, och en tvätt säck också fick hongåner och hämta tvätten å mig,
I samma sekund jag ber henne så slänger jag i mig lite lunch,,,
sen var de bara att kuta till bussen, eller ja inte kuta då med tanke på att jag vill tänka på att ta de lilla lugna med tanke på lillen i magen, som har varit väldigt aktiv dom senaste tre dagarna må jag säga...

Men iallafall, på vägen ner till bussen så kommer jag på att jag glömt stänga av tvn mitt i brådskan, så jag ringer min granne igen å ber henne göra de åt mig, vilket hon gör :)
hon är fan guldvärd, för hur skulle jag klara mig utan ulla en sådan här dag?

Väl inne i hudik så går jag till arbesförmedlingen, där jag ska skriva in mig, men när jag nästan är klar så krånglade det när jag skulle skapa nytt lösen,,,
men efter tio minuters funderan så kom vi på att en av boksäverna skulle vara stor bokstav...
SUCK!!!

Efter det så får jag prata med en gubbe som skriver in mig å berättar vad min handledare heter....
efter många om och men kommer han på at jag skulle ha en annan handledare...
JAG BLIR GALEN!!!!

jag skulle bli kallad för fortsatt planering...
Efter det så går jag till försäkringskassan och fixar papper jag skulle ha där,,, och eftersom han på arbetsförmedlingen skickade mig till rekryteringsenheten ( Bemanningen) så var det bara att gå dit å anmäla sitt intresse....
sen skulle jag bli kallad dit oxå
NU sitter jag äntligen här hemma i godan ro och ska snart gå å sova :)

Har min dag varit hektisk? svar JA!!!

hoppas morgon dagen blir lugnare
pöss hej <3Gravid vecka 26

Barnet

Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö.

Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.

Vikt 900 gram.

Mamma

Hela kroppen påverkas av graviditeten. Därför är det viktigt för kroppen att vara i god kondition. Motion ökar konditionen och välbefinnandet. Om du är van vid att jogga, simma eller gymnastisera kan du fortsätta med det i samma utsträckning som förut men undvik gärna hård träning och tyngre sporter. Om du inte motionerar regelbundet kan du ta dagliga promenader eller cykelturer. Eller kanske simma någon gång i veckan. Du känner oftast själv vilket tempo som är bra för dig. Det finns även olika gymnastikgrupper för gravida. Hör med din barnmorska!

Åderbråck

En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Åderbråck är slingrande eller knutformiga utvidgningar av ådrorna på benen, i underlivet eller i ändtarm (hemorrojder). Hemorrojder går tillbaka och brukar försvinna helt efter förlossningen. Om du har besvär av dem under graviditeten finns det lindrande medel att köpa på apoteket, hör med din barnmorska. Åderbråck i underlivet brukar ge svullnad i blygdläpparna och det kan vara svårt att sitta. Besvären brukar kännas mer om du varit uppe en längre stund. Lägg dig och vila då och då. Åderbråck i underlivet stör inte förlossningen. Genom att använda stödstrumpor kan du lindra och förebygga större åderbråck i benen.

Karpaltunnelsyndrom

På grund av att mer vätska samlas i vävnaderna kan det uppstå ett tryck kring nerver och senor som gör ont och ger en domningskänsla ut i händerna, framför allt nattetid. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Berätta för din barnmorska om du har besvär av din karpaltunnel. Smärtan och domningarna kan avhjälpas med hjälp av handledsskydd.

Tvillingar

Nästan alla besvär som man har under en graviditet, det vill säga illamående, trötthet, ryggont och svullna händer och fötter får tvillinggravida känna av lite mer. Det är ju inte så konstigt. Därför är det viktigt att du tänker extra noga på att vila och kanske ändrar dina vanor för att följa dina behov. Lyssna till din kropp och överansträng dig inte.
bildbomb från studenten...

Å här kommer bilderna från studenen<3
Jag innan vi åkte till skolanMorfar på skolan när vi hade studentfikamormor på student fika på skolanJag på skolanJag och camillaJag och min lärare monicaEvaVåran assisent Mia, Jag och matteläraren margarethaingelaDikter delades ut till oss fyrorkram monicaHejdåkram till mina fantastiska lärare


studentmarschenDaniela var med och kollade hon också<3vi får betygjag och danielaNu har jag tagit studenten fy fan va jag e BRA!!!mer bilder från balen

Jag å mina lärare <3 saknar dom  :(Jag utanför scandic :)jag och TessFinaste Jossan <3Jag å JossanTess inne på scandic i väntan på maten <3Jag på scandic i väntan på matEn kille som kom å trollade för ossmin Efterrätt: kladdkaka med jordgubbssorbet å jordgubbar :) mumsDenna visade vart jag skulle sittaJag och monica <3 kommer sakna henne :´(En tröt Malin efter Balen<3
bildbomb från balen...

här kommer ilderna jag lovade er igårInnan balen i mormor och morfars kökJag innan balen i mormors och morfars vardagsrum
Håruppsättningen bakifrånoch Från sidan...Sjalen till klänningen måste naturligtvis oxå vara med :)

finaste Camilla<3
Finaste Tess <3

ursäkt....

hej alla blogg läsare. jag är ledsen att jag inte bloggat på några dagar men det beror på att jag har legat hemma och vart sjuk, vilket inte alls har vart kul...
men imorgon ska jag lägga ut bilderna från balen och studenten så att ni får se hur jag var klädd å sånt :P
men men  nu är det dags att sova tror jag :)
Imorgon väntar stan och det är dags att köpa sig en ny morgonrock :)

godnatttrötter

idag är jag bara allmänt jävla tröttny bild på beismagen :)

m
mammas bebis bara växer<3<<3 v.25<3<3Gravid vecka 25

Barnet

Barnet kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma.

Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 800 gram.

Mamma

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor.
resultatet av dagens nagelfix
nagelfix:)

Tack Nabia Boukhedimi för att du fiade mina naglar:) dom vart superbra :D
de vart typ lite franskmanikyr också med turkos färg :) jäte snyggt vart de  :)
snart ska man ner i tvättstugan <3mammagrupp :)

Imorgon är det dags för mamma gruppen igen,,, oh då får man träffa de andra blivande mammorna å bästa Linda Bäkman :D
det var typ 3 veckor vi hade den sist tror jag :)
och om 3 dagar är det dags för ännu en hjärtljuds komtroll av min lilla skatt,,, man kan ju alltid hoppas att allt är som det ska...

Imorgon ska jag även iväg till hög å fia naglarna hos Nabila Boukhedimi, som jag gick i samma klass som i högstadiet :)
faan va kul det ska bli att träffa henne igen...

jag känner mindre sparkar nu men det tror jag beror på att det varit nästan 40 grader varmt ute, tror inte min lilla skatt orkar röra sig värst myket då e :)

nu väntar film:)

bloggar mer imorgon <3<3<3bakning :)

Nu ska jag baka med tess,tess å monica :)
vi ska baka tårtbottnar till studenten :D<3Gravid vecka 24

Barnet

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 700 gram.

Tvillingar

Tvillinggraviditeter blir annorlunda och ofta mer ansträngande än vid enkelbörd. För er som väntar tvillingar blir det tätare kontroller hos barnmorska och läkare och många gånger också något fler ultraljud. Sjukskrivning kan behövas de sista månaderna eftersom många kvinnor är trötta och i extra behov av vila. Många tvillingfödslar sker tidigare än om man bara bär ett barn.

Mamma

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor. Dina bröst har blivit större och du behöver säkert större BH med bra axelband. Kanske har du uppmärsammat att vätska kan sippra fram ur brösten. Brösten förbereder sig för sin kommande funktion, mjölkproduktionen. Varje bröst kan öka 200-400 gram men det är mycket individuellt.

Amning

Redan nu kan du förbereda dig inför amningen genom att skaffa dig information, läsa, prata med barnmorskan och kvinnor i din närhet om deras amningar samt andra kvinnor med erfarenhet av amning. Din partner kan också behöva kunskap och förståelse för vad amning innebär. Har du själv erfarenhet av en komplicerad amning eller att amning inte fungerat kan du prata med din barnmorska eller amningsmottagningen på det sjukhus du ska föda för att göra en amningsplan. Med modersmjölken får barnet all den näring som det behöver föra att växa och utvecklas de första 6 månaderna. Amningen ger också barnet närhet, kärlek och trygghet. Den nära kontakten som amningen innebär främjar anknytningen mellan dig och ditt barn.
helgen :)

I helgen har man vart i farten riktigt måste jag säga :)

I Onsdags var jag på ett möte hos min kurator :)
Hon är bland den bästa kurator jag har haft de måste jag bara säga :)
sen var jag med mormor ner på stan och köpte skor till baken och studenten :)
sen efter att den som vanligt kräsna Malin hade hittat ett par skor så gick vi på Mc Donalds och åt lunch och pratade och hade det trevligt en stund..
Sen gick vi upp till Dollar och shoppade lite och jag passade på att köpa nya srumpor å de var behövligt måste jag då säga :)
sen efter det åkte jag hem:)

I torsdags gjorde jag iget mer än att städa laga mat och ta det lungt :)

I fredags var jag hos en annan samtalskontakt som jag har och vi pratade om ekonomi å sådant och efter det så gick jag på stan lite sen så skulle jag åka hem men då vart jag plötsligt mammasjuk så då ringde jag och kollade om hon ville ha besök och det ville hon :)
så jag åkte dit å surrade med dom en stund, sen gick jag å syrran en promenad:)
Sn åt i tillsammans, grillat som är såååå gott :)

I lördags var jag till Hårte och hälsade på Sylvia  som jag inte träffat på ja vet inte hur länge:)
vi pratade och hade det trevligt i flera timmar sen blev jag tvungen att åka :( för mormor behövde hjälp på annsjön...
jag blev skjutsad till barndstationen i jättendal och där blev jag hämtad av mormor oh vi åkte på macken i gnarp å handlade de vi skulle och kostade även på oss en varsin glass innan vi for mot annsjön :)
där lagades det lövbit och strips å annat gott :)

I söndags så lekte jag med mina små kusiner ute i det varma vädret så gott det gick med tanke på både värmen å magen....
sen åkte dom hem med respektive föräldrar :(

det var väll i korta drag vad jag gjort i helgen å mysigt har det varit :)

pöss<3<3en annan bra filmtips :)HACHIKO

mitt tips är se den :) ni kommer inte ångra er <3
bra film :)Såg nyss denna film den var super bra, hemsk och sorglig på samma gång :)
Å typiskt mig som det är nu för tiden så ska jag naturligt vis storgråta:P
å då kan jag fråga mig själv varför?

Jo malin du är gravid och det är många hormoner som frigörs i din kropp nu som gör att du är känsligare än vanligt:P

jo så är det naturligtvis :) vad annars :)
men den är otroligt sevärd men ska man förstå den bättre så råder jag er att läsa boken först så får ni lite mer handling i filmen :)
Jag kommer nu att ge er ett klipp från filmen bara för att det var så längesen jag länkade en video :)
så håll i er för här kommer den :)hoppas ni finner den intressant :)mulet

Åh vad less jag blir...
det kan ju liksom inte vara soool ute mer än nån timme hjälp mig nån...
saker som ska fixas i juni :)

nu när bebisens födsel börjar närma sig så finns det saker som måste göras så jag tänkte göra en liten del varje månad :)

* köpa napplaskor och nappar
* köpa en burk att ha dom i

sn kommer jag säker på fler saker längre fram men det är det som ska göras nu i juni iallafall :)Gravid vecka 23

Barnet

Barnet är nu så stort att du kan känna de olika kroppsdelarna. Barnet fortsätter lagra fett men huden är ofta rynkig.

Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. Barnet börjar även varva perioder av vakenhet och sömn.

Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 600 gram.

Mamma

Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.

Stress

Känner du dig stressad? När du stressar frigörs hormoner i ditt blod som sedan passerar moderkakan och överförs till barnet. När mammans puls ökar av någon anledning, så ökar också barnets puls. Det kan du märka genom att barnet kan sparka. Vi lever i en stressig värld men försök att leva lite lugnare när du är gravid. Planera för ledighet i slutet av graviditeten. De allra flesta kvinnor behöver en tid för vila och för att koppla om från arbetslivet inför förlossningen och nyföddhetsperioden. Du kan för stunden lugna barnet genom att lugna dig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Du kan även försöka stryka över magen. Ta väl hand om dig!
facebook?

NU börjar jag bli verkligt irriterad....
Min facebook funkar inte som den ska och jag vet inte vad det är för fel....
Det är tredje dagen den krånglar och nu börjar jag bli less....
Varför skapar dom en community som inte vill funka?
Gillar jag saker blir sidan helt vit, kommenterar jag något är texten ljusgrå och ska jag godkänna något så funkar de inte :/ NU ÄR JA LESS!!!!!!