månadens sista inlägg och dagens låt.

Lägger ut den här låten bara för att jag tycker den är så himla bra och den får mig att känna lugn när jag är stressad vilket är positivt:)

Gravid vecka 36

Barnet

Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda jämfört med tidigare? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt "jag" eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.

Vikt 2 800 gram.

 

 

Mamma

Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Försök att äta nyttigt och varierat. Barnet får all sin näring i från dig. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen

Kejsarsnitt

Ska du förlösas med kejsarsnitt? Ungefär tjugo procent av alla förlossningar sker med kejsarsnitt. Av dessa tjugo procent är 40 procent planerade och 60 är akuta snitt. Det finns många olika orsaker till varför en del barn föds med kejsarsnitt. De planerade kejsarsnitten brukar ske i graviditetsvecka 38.

 

Tvillingar

Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

 
godnatt

Tänkte blogga ikväll, men jag är så trött så jag bloggar imorgon istället :)
natti:)söndag...

nu är det söndag igen, och jag har kommit hem från en härlig helg på annsjön med mormor och morfar:)
nu är det bara 4 veckor kvar helt otroligt vad fort det går :)
snart är bebisen här :D
nu har jag börjat få svårt att andas eftersom bebisen ligger och trycker mot lungorna mina. aj aj aj halsbrännan är olidlig nu måste jag säga :s

och bebisen är så himla aktiv den bara kan bli :)

en sak ska jag säga till min ofödda bebis mamma älskar dig<3<3<3tips till alla gravida så här mot slutet

Nu när gravidieten börjar lida mot sitt slut är det viktigt att vila mycket, för att vila upp sig själv infö förlossningen och tiden efter,
Det är viktigt att inte bära för tungt och att inte stressa,.
De här få sakerna kan starta en för tidig förlossning.

Men det är ju klart man kan ju inte styra när bebisen tänker komma...Gravid vecka 35

Barnet

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.

Vikt 2 600 gram.

 

 

Mamma

Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du kan ha ökat mellan cirka elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del.
godmorgon:)

tråkigt väder idag måste jag säga....
Skulle inte sitta helt fel med lite sol nu e...
men men det kanske dyker upp en glimt av solen närmare eftermiddagen om man har tur:)

Hur som helst så vaknade jag tidigt idag, lite före åtta och var hur pigg som helst, inte alla dagar man är det..

Hjärtat är hur lugn som helst idag, det har min bebis inte vart på flera dagar, det har vart full liv och rörelse i magen, men en lugn dag är inte helt fel det heller.
Men det är klart när det börjar bli lite utrymme, så är det klart att det blir svårt att röra sig i magen, för vem kan röra sig när det är trångt om plats?
Inte jag iaf :P

JUst nu blåser det ute, så få se om man går ut en sväng sen,,, men det måste jag, för jag har bestämt att jag ska gå en promenad en gång om dagen minst, för jag måste skaffa mig alla krafter jag kan till förlosningen, för jag har hört att man behöver hur mycket kraft som helst när man ska föda barn, men det förstår man ju logiskt sett, och då är motion det bästa sättet att ladda upp krafterna med...

Vissa säger att man ska ladda upp med massvis av kolhydrater, men jag anser att motion är det allra bästa sättet att ladda upp på...

nu ska jag plocka ihop lite små saker, och sen får man se om man får besök:)
Linda skulle titta förbi en sväng och vi ska äta lite lunch ihop:)
kul kul :)sugen på förändring

Nu är jag sugen på en ny header till bloggen, men jag ska vänta tills lille skrutt är född :)
då ska ni få se världens gulligaste header :D<3Grattis :)

Grattis till Pether som fyller 46 år idag:)
hoppas din dag blir bra,
får grattulera dig när jag kommer hem till mamma på måndag :)tråkigt

Idag kan man verkligen snacka om tråkigt väder...
Regnet bara öser ner, å jag som hade tänkt ta en promenad nu innan lunchen, men man får väll vänta tills det blir uppehåll...

Min lilla bebis sparkar å sparkar å sparkar:)
Myyyys:)

veckorna  bara rusar fram tyker jag :)
NU är det bara 6 veckor kvar innan bebisen kommer och på måndag är det hela 5 veckor kvar:)
Konstigt att veckorna flyger fram så:)

vätskan i fötterna har minskat något tack vare stödstrumporna:)Mitt tips är att alla borde skaffa sig sådana..
De ger inte bara stöd när du går, de trycker oxå bort en del vätska i fötterna:)
jag ångrar då inte att jag skaffade mig sådana...
Nu går jag typ aldrig utan dom...Gravid vecka 34

Barnet

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.

Vikt 2 350 gram.

 

 

Mamma

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.
hej alla

Jag vet att jag inte bloggat på några dagar nu, men jag har vart trött, haft sammandragningar till tusen och foglossning, så jag har helt enkelt inte haft nån som helst ork att blogga...
Men nu kommer jag at skriva nya fräscha inlägg, och jag ska försöka att göra det varje dag :)

förvärkar

Idag har förvärkarna kommit och gått, smärtorna i ryggen har vart värre än någonsin förr :/ hua, men snart har man sitt lilla hjärta här hos sig börjar kännas att det närmar sig med stormsteg nu :)
nä nu väntar sängen på mig, tänkte lägga mig tidigt så jag orkar upp imorgon :P
godnattfikat och annat skoj<3

Efter att jag vart hos barnmorskan, så träffade jag min vän Linda på köpingen:)
Alltid lika kul at träffa henne:)
Vi går i samma mamma grupp, och det är bara 8 dagar mellan våra bf datum, så det känns spännande:)

Men iallafall så gick vi på Finess och åt lunch:)
Och hungriga var vi nog båda två tror jag :) för jag åt en tacotallrik, och drack en fanta till det, och linda åt en grillad chiabatta med cola till:)
vi satt och pratade och skrattade och pratade om förlossningen och graviditeten ett tag sen så gick vi oh köpte något att dricka efter som linda var törstig :)Min vän linda :)
Som jag visserligen inte känt så länge, men jag vet en sak och det är att det här är en tjej som alltid håller vad hon lovar<3<3

Iallafall så när vi satt på postplan så såg jag en så gullig sak som jag bara måsta fota :)
Visst är den söt <3<3<3 den skulle jag vilja ha hemma :)

vi gick sen på Albins och köpte en present till min lilla kusin som fyller 3 år på fredag:)
det är inte klokt vad fort tiden går :)


efter att vi hade vart på Albins så gick Linda hem och jag gick och väntade på att bussen skulle gå hem:)
Tack Linda för idag:) det här måste vi verkligen göra om snart<3<3

Nä sen vill jag bara tillägga en sak...
under graviditetens gång så har man verkligen upptäckt vilka som är ens riktiga vänner och inte och de som är ens riktiga vänner är dom som hör av sig till en och inte drar sig undan.
och sånna har jag inte många kvar utav, och det är ju synd de
men till er som verkligen finns där TACK för att ni ställer upp för mig<3<3<3
Mvc

Har vart hos Mvc igen för ännu en kontroll av bebisen:)
och mammas hjärta mår bara bra :)
hjärtljuden hade minskat något dock, men barnmorskan säger att det beror på att när bebisen är lugn så slår hjärtat lite långsmammare, precis som våran vilopuls är något långsammare än vad den är när vi rör på oss..

magen växer som den ska och vikten ökar...

allt var som det skulle med både mig och bebisen, ifallni undrade:)
Det som var annorlundare med den här kontrollen, än med de föregående, var att mamma var med den här gången:)
Det var nog en upplevelse för henne att vara med och lyssna på det lilla livet i min mage:)

alltid kul att kunna uppdatera folk lite sporadiskt om graviditeten, men man ska ju inte berätta allt, men det mesta kan man berätta iallafallnya grejer till mitt hjärta igen :)

Nu har jag fått lite mer grejer till bebisen:)
Det är bra att börja i tid med att köpa allt, annars blir det bråttom om man börjar köpa allt på slutet av graviditeten, och det är om ni frågar mig lite väl onödigt...

insatsen till barnvagnen<3<3<3
alltså den delen som bebisen ska ligga i när vi är ute och går med vagnen:)
Den ropade min farbrors tjej in åt mig på tradera:)
Tack Anna-Lena för din hjälp :)min jätte fina åkpåse till vagnen som jag fick av hon som jag fick vagnen utav :)En gullig grej jag köpte på H&M till vagnen:)
Den ska sitta i sufletten på vagnen, så att bebisen har nå fint att titta på när den ligger där:)
jag såg den å kunde inte motstå att köpa den :)<3<3<3tradera vinst kom på posten :)

Den här dvd boxen med varuhuset vann jag på tradera för bara 48 kronor :)
Jag har aldrig sett den förut men folk säger hela tiden att den ska vara bra så då måste man ju kolla om det stämmer :)
Den kom på posten igår så jag har bara hunnit se 2 avsnitt, men det verkar stämma som dom säger att den är kanon bra iallafall så nu har jag något att göra i ett par dagar om det skulle tänka sig att det blir dåligt väder:)Nya grejer

Nu har jag uppgraderat mig lite granna :)
det är nämligen så att jag har köpt och fått lite nya grejer till lägenheten, så nu känns det skönt att man kan uppgradera sig lite granna,
Det är ju som sagt var inte alltid som man har råd att handla saker i och med att man ska ha barn så måste man spara lite pengar,
Så antingen får man köpa nån grej i månaden eller så får man be någon om hjälp med att handla.

men här kommer lite bilder på lite nya saker som ja har i lägenheten nu :)Ny papperskorg till toan:)
jag tycker det är lite ohygieniskt att inte ha en sopkorg i köket och en på toaletten utan kasta allt i samma, och dessutom behöver man då inte gå med soporna lika ofta så det är skönt de då iallafall:)

Påslakan, med tillhörande örngott:)
Ibland lessnar man på de gamla, och då kan det vara skönt att köpa nya sängkläder till sängen, så de här fina sängkläderna hittade jag för bara 25 kronor när jag och mormor och morfar var på Ikea i fredags :)Bestick hållare... eler vad de kallas:P
man har den iallafall i kökslådan så att inte besticken ligger huller om buller i lådan :)
blir liksom så mycket enklare att hålla ordning då på nå vis :)


Titta vilken ordning och reda det blir i lådorna när man skaffar sådana där bestickhållare :)
precis som jag vill ha det :)Nya kastruller är alltid bra att ha när dom gamla börjar bli dåliga :)
Gravid vecka 33

Barnet

När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.

Vikt 2 200 gram.

 

 

Mamma

Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu.

 

 
Hade fin främmande igår :)

Igår måste jag då säga att jag hade fin främmande :)
Det var inga mindre än mormor och morfar som kom och hälsade på mig :)
och dom hade med sig alla saker som jag inte kunnat släpa på bussen, som te.x väkan som jag ska packa till bb, babysittern mina nya lakan och en massa annat, men det var roligt med besök iaf :)
här kommer några bilder från gårdagen :)
Morfar var så snäll att hjälpa mig att sätta upp mina taklampor:)
han är så snäll min morfar.
Han hjälpte mig med den oxå :)
Mormor tittade på morfar när han satte upp den, men senare så hjälpte hon mig att putsa mina fönster :)
Miklo var med han å men det verkade vara alldeles för varmt åt han stackarn, för han gick och flåsade hela tiden<3bilder från helgen :)<3
nya bilder på bebismagen v.32 och 33

Nu var det evigheter sedan som jag lade ut bilder på magen<3<3<3
så jag tyckte det var dags att lägga ut nya bilder på bebis magen som den ser ut nu<3<3<3

så här kommer den :)

GRATTIS!!!!

Idag är det inte vilken måndag som helst, utan idag har jag haft min blogg i exakt ett år :)
och det är ju värt att göra ett speciellt inlägg om :)Fredag 5/8

Godmorgon...
idag vaknade vi tidigt allihopa, jag var vaken ungefär 07.50 lite tidigare än vanligt men det är ju bara bra :)
solen vill väll inte riktigt titta fram än, men det kommer väll senare under dagen :)

Att vara på Annsjön en helg är det bästa som finns<3
och jag brukar passa på nu medans jag har tid, innan lillbebisen kommer, för då kommer jag nog inte ha så mkt tid kvar...

imorgon blir det kalas här för morfar fyller år:) grattis till han...

så idag blir det att fara på affären och köpa ingredienser till tårtan som vi ska göra imorgon...
eftersom jag ska vara här hela helgen så kommer det ett nytt inlägg på söndag...

nu ska jag göra mig i ordning och sen får man se vad dagen har att erbjuda :)

Hej så länge <3<3<3MVC undersökning + mammagrupsträff

Idag har det vart en fullspäckad dag måste jag säga :)
Imorse sov jag för första gången ut ordentligt skönt vare iaf så nu har man vart pigg hela dagen lång:)
sen bar det iväg till Ljusdal  och barnmorskan för att lyssna på bebisens hjärta och kolla alla värden, och allt var fullständigt normalt.
hjärtljuden, eller fosterljuden som man kan säga var helt i sin ordning, visserligen hade de ökat något från sist, men barnmorskan säger att de håller sig inom ramen så att säga:)

Magen hade växt 1 cm från förra veckan och är nu 30 eler 31 cm, minns inte riktigt vad hon sa men strunt i det, huvudsaken är att bebisen mår bra:)

Och sen vägde jag mig, men vikten vill jag inte ens diskutera :P

efter alla kontroller så pratade vi lite allmänt om sånt som hör graviditeten och förlossningen till, och sen efteråt så var det mamma grupps träff:)

Men idag var det en mammagruppsträff med en viss skillnad..
Vi brukar vanligtvis vara 5 stycken men idag var vi bara fyra, och det var för att en av oss har fått sin bebis:)

GRATTIS EVELINA TILL DIN LILLE SON :) hoppas ni båda mår bra :)

efter att jag vart där så gik jag till bussen, men på vägen ner så började det ös regna, så innan man var hemma så var man dyngsur uffa ligen :P

nä nu väntar en dusch oh sen sängen:)

puss och hej<3Gravid vecka 32

Barnet

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.

Vikt 2 kg.

Mamma

Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppningunder senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs? Fråga barnmorskan. Hon kan informera dig om var, när och hur.